UA

UA

Випереджальна повоєнна відбудова громад: інсайти та спостереження з відкритого простору.

Випереджальна повоєнна відбудова громад: інсайти та спостереження з відкритого простору.

2 квітня в Луцьку ГО "ІПІД" спільно з ТОВ "Світ Громад" запросили представників найрізноманітніших суспільних груп на відкритий простір щоб запустити рух на розробку інструментів та методик, що зможуть забезпечити нам випереджальну повоєнну відбудову.

Нижче публікуємо спостереження та відкриття організаторів й учасників: що ми починаємо розуміти, що нам доведеться прийняти та усвідомити в найближчому майбутньому. Які відкриття нам готує війна та повоєнна відбудова українських громад.

  1. Відбувається крах життєвих моделей і життєвих сценаріїв (установок, поведінкових звичок тощо) у великих груп людей. Це провокує розгубленість, втрату впевненості в собі, втрату кваліфікації й здатності створювати (бачити) майбутнє.
  2. Розгортається сильний тренд на мілітаризацію соціуму, економіки, інституцій.
  3. Ростиме суспільний запит на поняття “безпеки” як частину функціонування нових і старих інституцій, бізнесів, сервісів.
  4. Навіть в умовах війни можна повернутися до попередньо запланованих активностей, скоригувавши їх відповідно до нових реалій.
  5. Батьки, вчителі та діти мають взаємодіяти більше. Потрібно пришвидшити зміни в системі освіти. Воєнна мобілізація і неможливість працювати по-старому — це нагода для швидких системних реформ.
  6. Економіка післявоєнного часу має обов’язково включати етап переробки сировини, додавання вартості продукції, адже ресурсів потрібно буде багато і використовувати їх потрібно буде ощадно.
  7. Великі проблеми — це ще й великі можливості.
  8. Зараз українці мають шанс вийти на новий суспільний договір. Ворог об’єднав усіх. Таким фундаментом для нового міцного суспільного договору могла б стати повоєнна економічна мобілізація чи надзвичайний економічний стан.
  9. Україні потрібен маркетинг держави та її продуктів як за кордоном, так і всередині країни (“самі собі маємо себе продати”).
  10. Усе, що зруйновано, ми маємо збудувати наново, а не відбудувати те, що було.
  11. Функціональні групи з розвитку громад можуть бути засновані як паралельні легітимні інституції, які не будуть заважати, а посилюватимуть наявні.
  12. Безпрецедентна підтримка свого місцевого бізнесу — найкраща реклама для бізнесів, які хочуть переїхати в громаду. 
  13. Коронавірус підготував усіх до війни — бо ми навчилися жити в ізоляції, адаптовувати бізнес, навчати(ся) дистанційно тощо.
  14. Люди готові мобілізовуватися для інтелектуальної роботи над реальними і практичними задачами (доказ — швидке погодження  — учасники отримали запрошення у вівторок-середу, швидко зареєструвалися і взяли участь у заході в суботу — 90% конверсія).
  15. Люди розгублені і не знають як організувати свою роботу, особливо на рівні щоденних рутин, які б вели до нових результатів.
  16. Люди, які залучені в гуманітарні програми, волонтерські проекти, шукають підтримки для відновлення — потребують ротації.
  17. Люди легко відволікаються і складно фокусуються на роботі, яка потребує концентрації.
  18. Обмеження під час війни (не палити траву чи дотримуватися інформаційної гігієни), які є корисними, можуть бути закріплені у постійні нові групові практики.
  19. Людям потрібен простір для живого (офлайн) спілкування. Багато просторів, різних — усіх, які можливі в сучасних умовах.

За підсумками відкритого простору почала формуватись ідеологічна основа випереджального повоєнного розвитку українських громад.